Település:
Budapest, 15. kerület


KÖZÖSEN - EGYÜTT ÖRÜLNI ÉS SZÓRAKOZNI


Hetedszer rendezték meg Újpalotán a Speciális Művészeti Fesztivált

Hetedszer rendezték meg Újpalotán az ÉNO szervezésében a SpeciArt Speciális Művészeti Fesztivált.

Zsúfolásig telt az USZIK, mégsem bosszankodott senki, és nem volt „sérült”, „fogyatékos” vagy „ép” ember, csak izgatott fellépő és örömmel várakozó vendég a nézőtéren. Mindenki átérezte, hogy nem mindennapi dolog zajlik, amikor kezdetét vette a SpeciArt.

 

A speciális művészeti fesztivált hetedik éve rendezi meg az önkormányzati fenntartású Egyesített Szociális Intézmény Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona (ÉNO) művészeti csoportok, néptánccsoportok, intézmények részvételével. Az esemény fővédnöke Cserdiné Németh Angéla polgármester asszony volt.

Az ÉNO vezetője, Szabóné Busi Julianna azt mondta a SpeciArt kiváló alkalom arra, hogy az itt fellépők megmutassák magukat, akik mostanra már családként találkoznak a fesztiválokon. A fellépőket a házigazda USZIK nevében köszöntötte Bezerédi Erika, a Csokonai Kulturális Központ vezetője és Tóth Veronika szociális ügyekért is felelős alpolgármester, aki megnyítójában többek között az alábbiakat mondta:

"Az elmúlt évek során örömmel és bevallom, nem kevés meghatottsággal kísértem figyelemmel azokat a lelkes és felszabadult kerületi fiatal és idősebb, örökifjú fellépőinket, akik a támogatásnak, a szeretetnek és a nyílt, őszinte bizalomnak köszönhetően a színpadon is megmutathatták a bennük rejlő érzelmeket és tehetséget. A kerületben dolgozóknak köszönhetően egyre többen értik és megértik a társadalmi integráció, a szolidaritás és az összefogás közösségépítő erejének jelentőségét. A SpeciArt kétnapos programsorozatának felbecsülhetetlen értéke az is, hogy a hétköznapok gondjai és nehézségei közepette közösen, együtt örülhetünk és szórakozhatunk: ép és sérült, segítségre szoruló társaink valamennyien.”

A hagyományokkal ellentétben most nem tavasszal, nyitott téren, hanem Újpalotai Szabadidő Központ Közösségi Háza falai között mutathatták meg magukat azok, akiket egyébként a fogyatékkal élők címkével szoktunk bélyegezni. Pedig ők is azt teszik, mint mindenki más egy előadás előtt: táncot, színdarabot, verset, éneket tanulnak, izgatottan fellépnek a színpadra, majd túllépnek korlátaikon és aggodalmaikon, hogy magukból adjanak másoknak.

Most is az egész országból érkeztek résztvevők, a teljesség igénye nélkül felléptek szombathelyiek, balmazújvárosiak, ágfalvaiak, jöttek Bánhalmáról, Szolnokról, Regölyből, Esztergomból és természetesen Budapestről. A speciális művészeti csoportok bemutatói között pedig koncerteket láthattak a nézők és résztvevők.

 

 

 

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »