Település:
Budapest, 15. kerület


Újpalota 50 éves - emlékkiállítás


Újpalotát 50 éve alapították.

2019. december 7-én 18 órakor a Zsókavár Galériában emlékkiállítás nyílik , melyet filmvetítés követ.

A kiállítást Péterfi Ferenc közösségfejlesztő, az Újpalotai Szabadidő Központ alapító vezetője nyitja meg. A kiállítás megtekinthető 2020. január 16-ig, az Újpalotai Közösségi Ház programjaihoz igazodva.

A lakótelep alapkőletétele 1969-ben volt, legkésőbb a Víztoronyházba költöztek be a lakók 1976-ban. Valójában sosem lett kész teljesen, hiszen a Fő térre tervezett kulturális központot a források hiányára hivatkozva nem kezdték el építeni. A lakótelep 1969-től a Tenke Tibor vezette építészmérnöki kar, a Tervezésfejlesztési és Típustervező Intézet munkatársainak tervei alapján épült részben az addigi mezőgazdasági területen. Az eredetileg tervezett 13.500 helyett végül 15.400 lakást adtak át.

A lakótelep két - mára gyakorlatilag egybeforrt - részből áll: a Tenke Tibor, Callmeyer Ferenc, Mester Árpád által tervezett, Páskomliget lakótelep munkacímű telepből, és az ún. Frankovics Mihály úti lakótelepből. A lakótelep e két egységét a Késmárk utca választja el. Bár a telep két részének tervezése külön történt, az építkezés közel azonos időben zajlott, ezért a kezdeti különbségek később kiegyenlítődtek, és ma már nem tartják számon a telep két egységét.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »