Település:
Budapest, 15. kerület


A MÁV-telep


A MÁV-lakótelep a Rákos út – Wesselényi utca – Vasutastelep utca és a Széchenyi út által határolt területen fekszik. Az egykori épületei közül a Rákos út – Kazán utca – Alkotmány utca és a Széchenyi út közötti területen álló egykori lakóépületeket lebontották. Helyükön ma már sokemeletes panelépületek állnak. További részek tűntek el az M3-as autópálya városi szakaszának építésekor, mely ma a telepet két részre osztja, hatalmas sebet ejtve a telepen. Egyetlen előnye, hogy a rajta átívelő felüljárókról némi rálátás nyílik a területre.

A terület hajdanán szőlőtermő vidék volt, azonban az 1880-as és 90-es években tomboló filoxéra járvány a szőlőt kipusztította, így ezen a területen a szőlőtermesztés megszűnt. Ezután vásárolta meg a területet a MÁV és 1907 és 1909 között felépült a telep első ütemeként 30 db földszintes, meglehetősen korszerűtlen komfort nélküli lakóépület a Rákos út – Szent Korona útja – Ozmán utca és a Széchenyi út közötti területen. Ezek az épületek ma már csak archív fotókon láthatók.

Később korszerűbb, magasabb komfortfokozatú többszintes épületek épültek. Bizonyos épületekben lévő lakásokhoz konyhakertek és állattartó épületek is tartoztak. Ezeknek a gazdasági épületeknek a maradványai helyenként még megvannak, de sajnos igencsak lehangoló állapotban. Romos, düledező tárolóépületek lettek belőlük.

A telep fejlődésével közösségi létesítmények is épültek: elemi iskola, rendőrörs, majd 1934 és 1938 között a Jézus Szíve katolikus templom, 1939 és 1944 között a Széchenyi úti református templom.

A telep épületei a lakók által ötletszerűen végzett korszerűsítések eredményeképpen sokat veszítettek az egykori egységes, jellegzetes megjelenésükből (ablakcserék, tetőfelújítások) és a kertekbe épített különféle gépkocsitárolók és egyéb tákolmányok is sokat rontanak az összképen, de a telep – elsősorban talán a régi utcaszerkezetének köszönhetően – sokat megőrzött az eredeti szépségéből, hangulatából.

A Szent Korona útján haladt egykoron a Pestújhely – Rákospalotai HÉV-vonal, a sínek maradványa Szent Korona útján, az M3 városi szakasza mellett helyenként még ma is látható.

 

 

 

Kiemelt ApróHirdetések

További kiemelt ApróHirdetések »

 

 

HelyiVilága Magazin ajánló

További magazin cikkek »

 

Helyi látnivalók

További helyi látnivalók »

 

Helyi Programok / események

További helyi programok / események »

 

Helyi szolgáltatók

További helyi szolgáltatók »